Väderskydd under byggnation av småhus

Hur stort tält behövs för att täcka ett helt hus under buggnation? Kostnad? Vem betalar?

Hur stort tält behövs för att täcka ett helt hus under buggnation? Kostnad? Vem betalar?

Efter att ha byggt mer än 250 monteringsfärdiga trähus i extremt regniga och blåsiga Irland har Scandinavian Homes stor praktisk erfarenhet av att bygga under besvärliga förhållanden. Regn har aldrig stoppat en resning och tak med takpapp kommer på redan inom max 3 dagar. Genom att vi använder prefabricerade yttervägar med 145mm mineralull skyddat på insidan med vanlig gipsskiva har vi aldrig upplevt några problem med fukt i väggarna. OK, gipsskivan kan fläckvis bli blöt, särskilt nära toppen av väggen innan taket är på, men detta torkar under de kommande veckorna när taket är på (även under vintern i blöta Irland). På toppen av väggarna kan lite vatten samlas och rinna ner en bit på den invändiga gipsen men långsiktigt gör det inget alls, det torkar. Hammarbandet högst upp på väggen är fortsatt helt ventilerad ända tills takisoleringen är installerad cirka två månader senare, så det hinner alltid torka ut ordentligt. Vi har aldrig erfarit blöt isolering inne i väggen.

Jag måste tillägga att de 50 passivhus som Scandinavian homes har byggt sedan 2005, huvudsakligen i Irland, men även några i Sverige, har ytterligare ett eller två isoleringsskikt på insidan av den prefabricerade ytterväggen. Dessa skikt monteras efter stomresning efter att eventuell fukt härrörande från regn vid montaget har torkat ut. Genom att leverera relativt tunna väggar från husfabriken i Lysekil minimerar vi transporterna.I en artikel på websidan Bygga Hus den 9 oktober 2012 resonerar Marléne Eskilsson och några sakkunniga problematiken. Läs artikeln här: www.byggahus.se/artiklar/skydda-bygget-fran-ovader

Hammarbandet kan bli blött om det regnar vid resningen, men det gör inget eftersom det torkar upp utan problem om taket kommer på kvickt.

Hammarbandet kan bli blött om det regnar vid resningen, men det gör inget eftersom det torkar upp utan problem om taket kommer på kvickt.

I artikeln hävdas att hus byggs i alla väder trots risken att få in fukt i konstruktionen och därför ska du kräva väderskydd vid upphandlingen. Detta utan tanke på kostnads-konsekvenserna. Olle Åberg, fuktskyddsexpert på Boverket, hävdar att man inte bör montera prefabricerade hus när det regnar. Punkt. Om det ändå måste byggas ska huset skyddas mot regn, men att detta är väldigt svårt med nuvarande tillgänglig teknik. Ändå rekommenderar man att kunden skall kräva detta vid upphandlingen. Igen utan tanke på kostnaderna. Han erkänner att väderskydd kostar och att det kostar ännu mer med personal som står och väntar på att regnet skall sluta vid stomresning.

Man diskuterar att bygga ett ”tält” över hela huset under byggtiden och att detta kan kosta runt 80.000kr. Detta låter helt ansvarslöst. Hur mycket extrakostnader ska läggas på husbyggnad i Sverige? Skall endast miljonärer framledes ha råd att bygga hus? Inbillar sig någon att en kostnad på 80.000kr extra ska bäras av hustillverkaren? Denna kostnad plus marginal och MOMS kommer naturligtsvis att betalas av slutkunden.

I artikelns kommentarsfält dyker det upp lite vett och sans i kommentarerna:

Jacob Jonsson skriver: ”Väderskydd är förvisso bra och gör vissa moment betydligt enklare. – men det går bygga utmärkt utan väderskydd och det är tack och lov fortfarande tillåtit att göra så – hoppas aldrig att stoliga så kallade sakkunniga får lobba igenom någon lag.”

Anonym skriver: ”Finns det någon fakta över skador på hus byggda mellan -50-talet till nu som visar att det är regnvatten under byggtiden som är den stor boven?”

Robert Kooijman skriver: ”det går utmärkt att ha en öppen regelkonstruktion i regnväder – den är så öppen och ventilerat att fukten från regnen fläktas bort omedelbart”

Andra dagen och taket är nästan klart

Andra dagen och taket är nästan klart

Anonym skriver: ”Jag förstår verkligen inte hur en ”sakkunnig” kan lura folk på detta sätt att betala dyra pengar för något så onödigt som väderskydd. Vi började bygga vårt lösvirkeshus förra sommaren, och det regnade så gott som varje dag. Visst, virket var rejält blött, men det betyder ju inte att man får fukt_skador_. När taket är på plats ventileras ju all fukt bort. Se bara till att torra upp allt virke innan man plastar igen. Vi kopplade på golvvärmen provisoriskt under några få torra, kalla dagar och kom ner till 14% fuktighet i virket (virket var på 28% på vissa stället innan det blev tätt).”

Taket täcktt, huset är vädersäkrat efter 2-3 dagar. Nu gäller det att få dit takpannorna någorlunda snabbt.

Taket täckt, huset är vädersäkrat efter 2-3 dagar. Nu gäller det att få dit takpannorna någorlunda snabbt.

Entreprenör skriver: ”Ja vad ska man säga? Varför slänga ut såna stora pengar på nåt som ev. inte behövs överhuvudtaget, på ett prefabhus har man tak på inom en vecka i normalfall, om det är omständiga hus tex. tvåvåningar o mycket balkar o brytningar hit o dit så har man iallafall tak på inom två veckor, man monterar inte i ösregn och huvudsaken är att hammarbandet täcks så att inte vatten tränger ner i väggarna om de är isolerade o i vissa fall skivade på insidan. Tror inte stollen som gjort artikeln har varit ut ens när proffs bygger hus!!  Fråga mig jag VET!!”

Vid husbygge borde man kunna kräva lite erfarenhet, ärlighet och god vilja från alla inblandade. Övertro på staten och typgodkända metoder fungerar inte alltid.

Av Lars Pettersson

2 reaktion på “Väderskydd under byggnation av småhus

 1. Jenny Hedelin

  Hej Lars,

  Vi är precis i färd med att förbereda för en stor villarenovering där den gamla vindsvåningen med tak ska bort och en ny övervåning och tak ska byggas. Vi börjar riva 2 juni och diskuterar just nu med byggarna om det är nödvändigt att sätta upp ett väderskydd. Snickarna vill gärna att vi investerar i ett sådant eftersom de tycker detta blir bekvämare för dem att arbeta. Problemet är bara att det är så himla dyrt. Vi har blivit offererade 300 kronor per kvadratmeter, och i vårt fall handlar det om en yta på 250 kvm…

  Vad säger du?

  /jenny

  Svara
  1. Lars Pettersson Inläggsförfattare

   Jenny, jag tror att vi talats vid redan men jag skriver lite om regn-skydd på byggplatsen. Ja, jag tycker att det blir orimligt dyrt att bygga väderskydd över bygget i de flesta situationer. Men det beror på omständigheterna. När vi reser ett nytt hus går det undan och isoleringen i väggarna är alltid skyddad bakom gipsskiva. Vi har byggt hundratals hus på regniga Irland, det är inte kul när det regnar, men vi har aldrig fått problem med skador från regn under byggtiden. Allt material som finns inne i huset under resningen måste täckas. Särkilt känsliga är inplastade paket med listverk och annat virke. Om det regnar på sådana paket måste de ofelbart öppnas efteråt så att fukten inte blir kvar inne i förpackningarna. Det blir svartpåväxt inne i förpackningarna annars. Regn på ytterväggarna torkar upp, alltid, helt utan problem. Regn på plattan kan man inte undvika, det kan regna innan huset byggs. Regn på mellanbjälklag är tråkigt, men även detta torkar ut efter det att taket är på. I ert fall gäller det en ombyggnad och då låter det befogat med regnskydd, det tar kanske några dagar att få dit ett nytt tak och mycket skada kan inträffa med väta i gamla mellanbjälklaget. Hälsningar Lars

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *